Alcatraz börtön: a legend in the world of prisons

Alcatraz Börtön, vagy ahogy sokan ismerik, az „Amerikai Gibraltár” egy olyan hely volt, amely a bűnözőkről, a büntetésről és a szökésről szól. Ezt az ikonikus börtönt, amely az Egyesült Államok történelmének egyik legismertebb és legfélelmetesebb helyszínévé vált, San Francisco öböljében található Alcatraz-szigeten építették. Az Alcatraz börtön olyan nevekkel forrt össze, mint Al Capone és „Birdman of Alcatraz,” és ma is vonzza a látogatókat a világ minden tájáról.

Az alcatraz börtön története

Az Alcatraz Börtön története 1850-re nyúlik vissza, amikor az amerikai hadsereg először használta fogvatartottak tartására a szigetet. Azonban a börtön igazi hírnevét az 1930-as években szerezte meg, amikor a szigorú szabályokkal és a nehéz körülményekkel vált hírhedtté. Az itt raboskodó elítéltek között számos hírhedt bűnöző és gengszter található volt, akiket más börtönökben is nehezen lehetett volna kezelni. Az Alcatraz az Egyesült Államok leghírhedtebb bűnözőinek otthont adott, köztük Al Capone, George „Machine Gun” Kelly és Robert Stroud, az „Alcatraz Madárember” személyében.

Az alcatraz hírhedt eltűnési kísérletei

A börtön neve számos elszabadult elmének is összefonódik, akik képtelenek voltak megtörni az Alcatraz falait. Az elítélteknek csak reményük lehetett a szökésre, és néhányan bátor kísérleteket is tettek. A legismertebb ilyen eset 1962-ben történt, amikor Frank Morris és a Anglin testvérek egy összetett, összekapcsolt élelmiszeres dobozokból készült tutaj segítségével próbáltak meg elszökni. Bár a hatóságok soha nem találták meg őket élve vagy holtan, az eset máig rejtély.

Alcatraz bezárása és turisztikai attrakcióvá válása

1973-ban az Alcatraz Börtön bezárt, miután az elhelyezett költségek és a környezetvédelmi aggályok miatt nem volt gazdaságos fenntartani. Azonban nem sokkal ezután a börtön átalakult egy turisztikai látványossággá. Ma a látogatók felfedezhetik a börtön hírhedt celláit, az elítéltek egykori lakhelyeit és a szökési kísérleteik helyszíneit.

Alcatraz börtön: gyakran ismert kérdések

Milyen hosszú ideig működött az Alcatraz Börtön?

Az Alcatraz Börtön 1934 és 1963 között működött, majd 1973-ban bezárták.

Melyik hírhedt bűnözők voltak fogva az Alcatraz Börtönben?

Az Alcatraz Börtön hírhedt elítéltek között szerepeltek Al Capone, George „Machine Gun” Kelly és Robert Stroud, az „Alcatraz Madárember” is.

Mi történt azokkal az elítéltekkel, akik megpróbáltak megszökni?

Számos elítélt próbált meg elszökni az Alcatraz Börtönből, de a legtöbbjüket elfogták vagy megtalálták holtan. Néhány eset azonban rejtélyes maradt, például Frank Morris és az Anglin testvérek szökési kísérlete.

Mit lehet ma látni az Alcatraz Börtönben?

Az Alcatraz Börtön ma egy turisztikai látványosság, ahol a látogatók felfedezhetik a börtön celláit, a fogvatartottak egykori lakhelyeit és a szökési kísérletek helyszíneit.


Vezi și:

Gezane

ad516503a11cd5ca435acc9bb6523536?s=150&d=mm&r=gforcedefault=1

Szerző képe

Gezane

Szólj hozzá!