You are currently viewing Mi az Ecoegg és hogyan működik?

Mi az Ecoegg és hogyan működik?

Mai posztunk – az eddigiektől eltérően – egyetlen termékről szól, ami már régóta része kínálatunknak és talán az egyik „leghulladékcsökkentőbb” megoldás, amivel találkoztunk.

Az Ecoegg-gel nem csak a mosóporvásárlást felejtheted el, de öblítőt sem kell többé használnod – mindegy a mosógéped elöl- vagy felültöltős, egyszerűen csak be kell tenned a ruhák mellé a dobba és elindítani a mosást.

Sokszor hallottuk a kérdést, hogy „rendben, de mi történik mosás közben”? Hadd válaszoljuk meg legjobb tudásunk szerint.

Lássuk az Ecoegget!

Először is azt javasoljuk, hogy nézd meg az Ecoegg egyperces filmjét, ami összefoglalja az alapvető tudnivalókat:

 • hogyan töltsd meg az Ecoegget
  • nyomd meg a gombot, és fordítsd el a tetejét
  • töltsd meg fejjel lefelé és
  • csavard vissza az alát, amíg a kattanást nem hallod
 • hogyan tedd a ruhák közé
 • melyek az előnyei
  • nem tartalmaz káros vegyületeket
  • vegánok is használhatják
  • bőrbarát
  • környezetbarát
  • segít csökkenteni a műanyaghulladék mennyiségét
  • hipoallergén
 • végül pedig milyen illatokban kapható:
  • friss vászon (fresh linen)
  • tavaszi virág (spring blossom)
  • illatmentes (fragrance free)

Az Ecoegg kémiája és fizikája

Nem Öveges professzor szerepét vesszük át, és ne ijedj meg: nem fogunk képletekről és reakciókról írni, sőt a kovalens kötések sem kerülnek szóba… 🙂 Csak röviden elmondjuk, mi a két golyócska – vagyis pellet – és a tojás szerepe.

világos pelletek végzik a tisztítás nagyobbik részét: biológiailag lebomló felületaktív anyagokból, stabilizátorokból, illetve olyan anyagokból állnak, amelyek ellensúlyozzák azoknak az ionoknak a hatását, amelyek a csapvízben vannak és a szöveteket és a mosógép szerkezetét károsítják, mint például a kalcium és magnézium (ezek okozzák a vízkövesedést is).
A felületaktív anyagok eltávolítják a szennyeződést a szövetekből, mivel ezeknek a molekuláknak az egyik végét a víz, míg a másik végét a szennyeződések és a zsírok vonzzák, így miután eltávolították azokat a textilről, feldarabolják és el is sodorják őket onnan. A pellet összetevői azt is biztosítják, hogy a vízben lévő szennyeződés és piszok ne kerüljön vissza a szövetbe, hanem a vízben maradjon.
Ha nem az illatmentes verziót választottad, szintén a fehér golyócskák rejtik az élelmiszer minőségű illóolajokat is. Itt jegyeznénk meg, hogy ebből kevesebbet fogsz érezni, mint a túlillatosított mosószerek esetében, mert így biztosítja az Ecoegg, hogy egyrészt használhassák olyanok is, akiknek a bőre érzékeny (így a kisebb gyerekek ruháit, ágyneműit is bátran moshatod vele), másrészt pedig ne jusson káros anyag a vizeinkbe.

sötét pelletek segítenek a textilek lágyításában, mivel a bennük levő fekete turmalin természetes módon ionizálja, ezáltal kissé lúgosabbá teszi a vizet, így gyengíti a tapadóerőt a szennyeződések és a szövet között. Emellett a ruhák szálait is lágyítja, amitől természetes textilöblítőként működik.

Maga a tojás ugyanazt a mechanikus hatást idézi, mint a kemény mosószappan vagy éppen az, ahogy őseink a mosófát használták – ez utóbbit sulykoló(fa)ként vagy szapuló(fa)ként is ismertheted.

Mire érdemes figyelni?

Elsősorban arra, hogy hányszor mostál a tojással, ugyanis a megadott mosásszám után a hatékonysága csökken; szerencsére nem kell azonban új tojást venned, hiszen utántöltőt bármikor vásárolhatsz, amivel akár 210-szer is moshatsz. Ez heti egy mosással számolva akár öt évre is elegendő mennyiség!

Az Ecoegg 60 °C-ig remekül mos, ha viszont magasabb hőmérsékleten mosol, az felgyorsítja a pelletek kopását.

Mivel a tojás kemény „héja” hozzáütődik a mosógéped dobjához, ezért hangosabb lesz, mintha mosóport vagy folyékony mosószert használnál, de kárt a mi gépeink egyikében sem tett, pedig sokan és sokat használtuk már. 🙂
Ha mosó-szárító géped van, akkor mindenképpen fontos, hogy a szárítási ciklus előtt kivedd az Egoegget!

A legelső mosás előtt érdemes egy káros anyagoktól mentes Ecoegg Detox tablettával elindítani  leghosszabb és legmagasabb hőfokú mosási programot (ruhák nélkül), hogy megszüntesd az addig keletkezett lerakódásokat (amiktől esetlek a ruhák is kellemetlen szagúak lesznek). Azt javasoljuk, hogy ezt félévente ismételd meg (egy csomagban 6 tabletta van, úgyhogy ebből elég háromévente venni egy újat).

Mivel az öblítés a fent leírtak szerint, turmalinnal történik, nincs szükség öblítőre. Ha mégis szeretnéd, hogy ruháid illatosak legyenek, mosóparfümöket ajánlunk, de ebben esetben azt is javasoljuk, hogy az illatmentes mosótoját rendeld meg.

Ecoeggre fel!

Reméljük, minden kérdést tisztáztunk posztunkban, de ha mégis lenne kérdésed, ne habozz*: tedd fel itt kommentben, és mi megpróbálunk utánajárni, akármi legyen az! 🙂

* Bocsánat a rossz szóviccért, az elkövetőt felelősségre vonjuk… (a szerk.)