You are currently viewing Iskolai oktatás – otthoni, környezettudatos nevelés

Iskolai oktatás – otthoni, környezettudatos nevelés

Szeptember 1-je gyerekként…

Az első napok fontosak – talán te is emlékszel az első nap izgalmára, amikor legelőször mentél iskolába, hogy aztán négy, hat vagy nyolc évvel később megismétlődjön ugyanez és érettségi után, miután véget ért a nyár, újból ez az izgalom kezdődjön a munkahelyeden vagy a felsőfokú oktatásban.

Felidézheted a viszontlátás örömét – ha éppen nem együtt lógtatok a nyáron az osztálytársaiddal –, vagy akár a kevésbé kellemes emlékeket: hogy tartottál egy túl szigorú tanártól vagy hogy a nyári szabadság után megint kezdődik a korai kelés. És persze ott volt a tanulás: szeretted vagy nem; a viselkedés: jó kislány vagy kisfiú voltál vagy fekete bárány; a közösség: élmény volt közéjük tartozni vagy kín.

… ugyanaz szülőként

Szülőként más perspektívából élheted át ugyanezt: először izgalmas, hogy milyen nagy már a gyereked, reméled, hogy jó osztálya lesz és jó pedagógusai – és amikor először látod a listát, hogy mit kell beszerezni, lelkesen járkálsz boltról boltra vagy éppen webshopról webshopra. A következő évben talán már elmúlik a kezdeti kraft és inkább arról szól az augusztus, hogy mindent sikerüljön idejében összeszedni: a tolltartót, a kék-zöld-piros-fekete tollakat, a HB, 1B, 2B, sok-B ceruzákat, a körzőt, a szögmérőt és vonalzókat, a hátizsákot, a tornazsákot, a füzeteket, a kockás négyzethálósat, a vonalasat, az üreset, meg ki tudja, még mit. Aztán el ne felejtsd befizetni a tankönyvek árát, amik esetleg nem részei az ingyenes csomagnak, meg az osztálypénzt és az ilyen-olyan pénzeket.

Száz szónak is egy a vége (és eddig már 244-et olvastál): szülőként nem könnyű az iskolakezdés. És ekkor még csak arról beszéltünk, hogy felkészítetted a gyereket az oktatásra, posztunk legfontosabb része pedig csak most következik: a nevelés.

Értékeink

Erről szól az, amit nevelésnek hívunk: átadjuk azt a generációkon átívelő értékrendszert, amit minden nemzedék módosított kicsit a tapasztalatai és a társadalom változásai függvényében. Hogy mit illik és mit nem, hogy mit kell tenni egy adott helyzetben és mit nem szabad, hogy hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel és hogyan örüljünk a boldog pillanatoknak. Ideális esetben megtanítjuk az utánunk következőket arra, hogyan boldoguljanak egyénkét és hogyan tegyenek a közösségért, amit választanak vagy aminek részei.

Ennek a pedig a legnagyobb halmaza, amibe tartozunk: a Földön lakó élőlények. Csak sejtmaggal rendelkező fajból 7,4-10 millió létezik a becslések szerint (ezeknek kb. 80%-át még nem ismerjük), és ehhez jönnek még a sejtmag nélküli fajok a maguk 10 ezer és 1 millió közötti számukkal. Ezek a fajok egy olyan globális problémával néznek szembe, amit a történelem során először nem külső természet hatás, hanem egyetlen faj okoz… a miénk. És itt válik szülőként a felelősségünkké, mit adunk át a gyerekeinknek.

A környezettudatosság

Ahogy mondani szokták, nem szavakkal, hanem tettekkel nevelünk. Ha azt mondjuk, hogy „ne játssz állandóan a telefonoddal” , de mi sem tesszük le soha, nem leszünk hitelesek. Hasonlóképpen nem elég, bár elengedhetetlen, hogy – korának megfelelően – beszéljünk a gyerekünkkel arról, hogy fontos a környezetvédelem, ha mi magunk nem teszünk érte. Ha mindennap PET-palackos üdítőt adunk neki újratölthető kulacs helyett, akkor éppen az ellenkezőjét tesszük és sugalljuk annak, amit mondunk. Ugyanezért érdemes meggondolni azt is, hogy mibe csomagoljuk a tízóraiját és az uzsonnáját: alufóliát és flopackot használunk vagy mosható szendvicscsomagolót?

Megkérhetjük, hogy a júniusig be nem telt füzetet folytassa – és ez is egy alkalom, hogy elmondjuk neki, mennyire jófej és trendi, hogy ő maga is kiveszi a részét a bolygó védelméből. És persze, ha új füzetre van szüksége inkább olyat érdemes keresni, ami újrapapírból készült.

Gondoljunk már az első napra való készülődésre úgy, mint arra az időszakra, amikor tudatosan formálhatjuk a minket követő generáció gondolatait és tetteit, és tudatosítsuk magunkban, hogy a változásnak velünk kell kezdődnie – akár egy olyan kis lépéssel, mint a környezettudatos tanszerválasztás!