You are currently viewing Zero waste menstruáció 1.rész- Az intimkehely

Zero waste menstruáció 1.rész- Az intimkehely

Hogyha azok közé tartozol, aki már régóta követi a zero waste elveit akkor ez a három szó már nem mond sok újdonságot. A környezetemben viszont azt látom, hogy akiket nem foglalkoztat a téma, vagy foglalkoztatna, de nem olyan hírcsatornákon mozgolódik, hogy szembe menjen vele úton útfélen, akkor bizony a legtöbb nőből( és férfiból) a reakcióknak száz féle árnyalatát képes produkálni a téma:

Megrökönyödés, fintorgás, kérdésed tömekelegének rád zúdítása, érdeklődés,v agy éppen az ellentetje:

Semmit és semmilyen formában nem szeretne többet megtudni a témáról,mert a betétek és tamponok világa után ez egy nagyon merész út sok embernek. Nem reklámozzák a TV-ben, nem jön velünk szemben( még) minden drogériában.

Személy szerint én ha jól emlékszem az intimkehelyről körülbelül 6 éve hallottam először. Az kétségtelen, hogy az elméleti tudás gyakorlatban történő étvitele csak körülbelül 2 évre rá történt meg nálam is. Előtte a világ legegészségtelenebb módszerét alkalmaztam: tampon éjjel-nappal, a lényeg, hogy ne érezzem és ne zavarjon mozgás és munka közben.

Aztán egyszer eljutottam a gondolatig, hogy ” csak kellene rendelnem egy intimkelyhet” . Én meg hogyha valamit kitalálok akkor az MOST és AZONNAL kell. 🙂 Így pár napra rá már az asztalomon csücsült az első intimkelyhem, ami annyira bevált, hogy azóta sem váltunk meg egymástól. Mindenkinek el szoktam mondani, hogy nem szabad, hogy az első alkalom elvegye a kedvedet- Gyakorlás, gyakorlás!

Ugyanúgy mint ahogyan a tampont tinédzser korunkban, ezt is meg kell tanulnod használni. Mégpedig HELYESEN!

Igaz az intimkehely esetében is átestem eleinte a ló túloldalára, mert annyira megszerettem, hogy ezt voltam hajlandó használni éjszaka is. Erről megoszlanak a vélemények, de mindenképpen szerencsésebb, hogyha kombinálod betéttek( a legjobb ha moshatóval 🙂 ), mert a hüvelyfalnak is egészségesebb , hogyha van szünet a használata közben.

Viszont az intimkehelynek több óriási előnye is van:

1.) Garantáltan hulladékmentes. Körülbelül 5-10 évente elég lecserélned(márkától és használattól függően). Igen, akkor valóban keletkezik egy pici műanyag hulladék, sajnos ez elkerülhetetlen. De gondolj csak bele, hogy általa mennyi hulladékot spórolsz meg, hány darab tampont nem dobsz el.

2.) Viszlát óránkánt WC-re szaladgálás. Éljen a nyugis munkaidő és barátokkal töltött kávézás. Megfelelő méret választásával sokkal kevesebb alkalommal kell foglalkoznod vele,mint egy tamponnal. Ennek az oka, hogy megfelelő méretet választva akár 2-3x több folyadékot képes összegyűjteni, de nem terjednek benne a baktériumok, mint a tamponban.

3.) Ennél egyszerűbb talán nincs is. Nincsen madzag ( bocsánat..így nincs mit lepisilni sem 🙂 ) és ezért nem kell minden alkalom után levenned sem, hogy elmosd. Napi egyszer elég lefertőtlenítened a nap végén.

4.) Sokaknak befolyásolja a menstruációs fájdalom erősségét. Pozitívan. Nem egy-két hölgynél fordul elő, hogy azért az egyszerű ok miatt, mert nem nyomja a méhszájat, mint a tampon, máris jelentősen kisebb fájdalommal jár a menzesz.

5.) Pénzt spórolhatsz: míg tamponra márkától függően havonta 1500 Ft körüli összeget elköltesz, tehát évente minimum 18 000 Ft-ot, addig ebből a pénzből minimum 2 intimkehely tulajdonosa lehetsz, amit sok évig használhatsz.

6.) A legérzékenyebbek is használhatják. De csak ha megbízható márkát, nem pedig kínából rendelt noname terméket választasz. A minőségi márkák nagy részben orvosi szilikonból, azaz antiallergén anyagból készül. A tamponok anyaga sok esetben klórozott, ami közvetlen a hüvely nyálkahártyával érintkezve nem véletlen vált ki sok nőnél irritációt.(Mellékesen pedig megjegyzem, hogy a legtöbb tampon a menstruációs váladékon kívül a természetes hüvelyváladékot is felszívja…ami a legkevésbé sem egészséges!)

7.) Nyaralás és wellness hétvége pipa. Szerintem nagyon sok nő tervezi a nyaralása időpontját a menstruációjához(persze ha mindig pontos lenne). Mert mint tudjuk, Murphy nagy úr, és amikor éppen nem kellene, akkor jön meg hamarabb, vagy pár nappal később. Persze, tudom semmilyen eszközzel sem a legkellemesebb ha éppen váratlanul megjöb, de ezért bizony kár lenne programot módosítania akár az egész családnak. Intimkehellyel sem a régóta tervezett wellness hétvégét a Pároddal, sem a nehezen megszervezett hegymászós, barátokkal töltött napokat nem kell lemondanod.


Neked melyik ezek közül ami meggyőzne arról, hogy adj esélyt egy sokkal hulladékmentesebb megoldásnak, ami azonkívül, hogy a Te kényelmedet is szolgálja, a Földünk is hálás lesz érte 🙂