You are currently viewing Zero waste és a felesleges ruhák

Zero waste és a felesleges ruhák

Amikor a járvány elkezdődött, mi is szembesültünk azzal, hogy már nem tudjuk leadni a használt ruháinkat a nagy svéd divatcég boltjaiban, ahol eddig ez lehetséges volt. 🙁 Felvetődött bennünk tehát a kérdés, hogy akkor mihez kezdjünk velük.

Európa és Magyarország

Az Európa Parlament adatai szerint fejenként 19-27 kg textilt használunk el, aminek kb 71%-a ruha, a maradék 29% pedig háztartási ruhanemű (pl. függöny, ágynemű, konyharuha). Egy részüket újrahasznosítják és olyan termékek készül(het)nek belőlük, mint ipari törlőkendők, szigetelés vagy éppen polár takarók. Egy másik részét újra eladják a turkálókban, azaz újra felhasználják őket, ami a lehető legjobb megoldás a fenttarthatóság szempontjából. A legnagyobb rész azonban – mint láthatjuk – egyelőre a háztartási szemétbe kerül. Jó hír azonban, hogy…

2025-től szelektíven fogjuk gyűjteni a textileket is

Nyilván, ha négy évvel és két hónappal később lenne, akkor már nem okozna fejtörést, hogy mit tegyünk a ruhákkal: 2025. január 1-jétől ugyanis Európa-szerte kötelező lesz szelektíven gyűjteni a textilt is – ugyanúgy, mint most az üveget, a műanyagot és a papírt.

Addig azonban jöjjenek az ígért ötletek!

Adományboltok

Ha a ruháid még jó állapotban vannak, csak már nem kellenek, jót tehetsz másokkal, ha elviszed őket egy adományboltba, ahol otthagyhatod őket, rászorulók pedig nagyon olcsón megvásárolhatják ezeket, hiszen az adományboltok nem piaci árakon adják tovább a ruhákat, lévén hogy nem a profit, hanem a segítő szándék a tevékenységük célja.

 Ha a térkép rosszul jelenik meg, kattints ide, hogy megnézhesd!

Használtruha-gyűjtő konténerek

Ha nagyobb áruházak környékén jársz, lehet, hogy már találkoztál a nagy, fehér konténerekkel, ahová lerakhatod a megunt vagy elhasznált textiljeidet. Ezek egy része karitatív szervezetekhez kerül, más részét pedig újraértékesíti vagy újrahasznosítja a begyűjtést végző cég. A konténerek listáját itt találod. (2020. októberi lista.)

Gondold újra!

Egy kis kreativitással máris új funkciókat találhatsz mindenféle textilnek: átalakíthatod őket, a fakókat újraszínezheted, de ha már tényleg agyonhasználtak, akkor is kaphatnak még egy esély: több sorstársukkal összevarrva lehet belőlük divatos szatyor, patchwork ágytakaró vagy éppen egy vadonatúj ruha, amit a hippi-korszak inspirált.

És persze ha valami remek design-t készítettél, ne felejtsd el velünk sem megosztani!