You are currently viewing Zero waste a fürdőszobában

Zero waste a fürdőszobában

Már régen gondolkodunk azon, hogy a „zero waste” kifejezést hogyan lehet jól magyarítani, mert a „hulladékmentes” szó nem adja vissza pontosan, mit is takar az angol eredeti. Hogy mennyire nem, az éppen a fürdőszoba kapcsán derül ki, ahol nem csak hulladékot termelünk, de az energia és a víz is olyasmi, amit pazarolhatunk, ha nem figyelünk.

Bár sokkal közelebb nem jutottunk a tökéletes magyar fordításhoz, mint a „zéró pazarlás”, azért szívesen megosztjuk Veletek, a gondolkodás kapcsán merre kalandoztak el gondolataink a fürdőszoba témájában elmerülve. 🙂

Fürdesz vagy zuhanyozol?

Hol máshol kezdenénk körbejárni ezt a helyiséget, mint amiről a nevét kapta: a kádnál vagy zuhanyzónál. Korunk emberének nagyobb része imádja a vizet – ellentétben a középkoriak európaiakkal, akik úgy tartották, hogy a vízzel való érintkezés veszedelmes kórságokat szabadíthat rájuk… Mi szívesen frissülünk fel egy gyors zuhannyal vagy éppen relaxálunk egy kád vízben egy fárasztó nap után. De mennyi vizet is fogyasztunk egyikkel és a másikkal? Minden attól függ, milyen a zuhanyfejed és mekkora a víznyomás, illetve mekkora a kádad.

Egy átlagos zuhanyfej a 3 bar víznyomáson kb. 10-15 liter vizet enged át percenként, míg a víztakarékos zuhanyrózsák csak 4-8 litert (Magyarországon a hálózati víznyomás 1,5 és 17 bar között változhat attól függően, hogy hol élsz). Érdemes ezért megnézni, hogy a tiéd milyen típusú zuhanyfej, és adott esetben elgondolkodni a váltáson.

A kádad mérete és formája határozza meg, hogy – a túlfolyóig mérve – hány liter víz fér bele. Egy kisebb, 120×70 cm-es egyenes kádat például már kb. 120 liter vízzel, de egy 180×130 cm-est már majdnem 400 literrel tudsz csak megtölteni. Öröm viszont az ürömben, hogy a tested is vizet szorít ki, ezért nem érdemes a lefolyóig megtölteni a kádat – és máris spóroltál.

És hogy számodra melyik a jobb a zuhanyzás és a fürdés közül? Mivel rengeteg nehezen mérhető változó van, ezért az a tippünk, hogy zuhanyzás közben dugd be a dugót: ha megtelik a kád, jobb, ha fürdesz, ha nem telik meg, akkor jobban spórolsz a zuhanyzással.
Amikor esetleg azt mérlegeled magadban, hogy a zuhanyzás idejét lehet rövidíteni, ne hagyd figyelmen kívül a víz hatását sem a fizikai és pszichés állapotunkra, mert ez is egy fontos tényező és a zero waste gondolatnak nem az a lényege, hogy minden örömöt elvegyünk magunktól, hanem az, hogy több körülményt elemezzünk tudatosan.

Ilyen kérdés például, hogy mivel tisztálkodsz – hajmosáshoz itt találsz csomagolásmentes szilárd samponokat, míg ha szétnézel szappanjaink között, nem csak magadnak és családodnak, de akár házi kedvencednek is találhatsz megfelelőt.

A mosdó – mossuk kezeinket… és egyéb teendők

Március óta tudjuk, hogy a koronavírust hosszú, 30 másodperces kézmosással tehetjük ártalmatlanná. De hogy hogyan és mivel mosunk kezet, az környezettudatosság szempontjából kulcskérdés. Egyrészt miután beszappanoztuk a kezünket, nincs szükség rá, hogy folyjon a víz, egészen addig, amíg le nem akarjuk öblíteni, másrészt pedig itt az alkalom, hogy megtaláljuk a bőrünkhöz leginkább illő szappant a legjobban tetsző illattal (ajánlatainkat itt találod).

Óvodás korunk óta tudjuk, hogy a fogorvostól kevésbé kell félni, ha rendesen ápoljuk fogainkat (ekkor sincs szükség arra, hogy addig a 2-3 percig nyitva tartsuk a csapot). Ehhez kiválaszthatjuk a számunka megfelelő környezetbarát bambusz fogkefét is, emellett pedig csökkenthetjük a fogkőképződést is, ha fogselymet használunk. A műanyagok helyett mi az utántölthető Bambusliebe fogselymet ajánljuk, amely használat után egyszerűen komposztálható.

Férfiaknak előző posztunkban már ajánlottuk, de talán a hölgyek között is van, akit érdekelhetnek újonnan érkezett zero waste borotváink. És ha már otthoni szépségápolásnál tartunk, itt érdemes megemlíteni azt is, hogy a sminkeltávolításra is van környezetbarát alternatíva termékeink között: a horgolt és egyszerű pamut arclemosó korongok.

Mert megérdemled…

Mindent egybevetve arra jutottunk, hogy a fürdőszoba egy olyan hely, ahol kis odafigyeléssel rengeteg vizet, áramot, gázt takaríthatsz meg és a legtöbb ott használt tárgynak van környezetbarát verziója; a személyes higiénia mellett pedig a legfontosabb funkciója, hogy időt fordíthass magadra és akár relaxálhass.

Erről jutottak eszünkbe az egyik leghíresebb amerikai újságíró, Sydney Harris gondolata, ami szabadon idézve valahogy így hangzik: onnan tudod, hogy itt az ideje a kikapcsolódásnak… hogy nincs időd rá.