You are currently viewing Utazz környezetkímélően –  Műanyagmentes július

Utazz környezetkímélően – Műanyagmentes július

Nagyon jó dolognak tartom az egy hónapos Műanyagmentes júliusi kihívást, mert olyan emberek is elkezdenek érdeklődni a téma iránt, akik eddig lehet nem is foglalkoztak a hulladékmentesség fontosságával.

 Nekem viszont eszembe jutott, hogy a július habár egy nagyon jó választás volt a szervezők szempontjából, de nehézségekbe üközhetsz ha Te is éppen most indulsz nyaralni. Nem kell kétségbe esned akkor sem, ha most kezdesz belekósolni ebbe az életmódba, mert összegyűjtöttem pár ötletet, amikre ha odafigyelsz máris többet teszel mint az emberek 90%-a 🙂

Hogyha Te már jártas vagy a zero waste témában akkor minden bizonnyal a legtöbb eszközöd már adott a mindennapokban ahhoz, hogy kevesebb hulladékot termelj.

1.) 🌱Ha már a zero waste életmód követője vagy, akkor nyaralás előtt írj listát milyen tárgyak azok amik hozzátartoznak a napi rutinodhoz

2.) 🌱Tarts a táskádban egy „vészhelyzet” csomagot, amibe minden fontos eszközt beleteszel,spontán helyzetekre 😉

Nekem például mindig van a táskám hátsó kis zsebében egy tasakban: szívószál, saját evőeszköz (gyerek és felnőtt méret), bevásárló tasakok, ha pedig kocsival megyek akkor a kedvenc bambusz kávés poharam.3.) 🌱Minden italrendelésnél hangsúlyozd ki, hogy NEM kérsz szívószálat.Különösen nyáron úgy gondolják mindenhol, hogy elengedhetetlen kellék a hideg italokhoz, pedig lehet nélküle élni.

Nekem személyes kedvencem a bambusz, mert nem hideg tapintású és a gyerekek is nagyon szeretik 🙂

4.) 🌱 Nyaralás alatt se felejtsd otthon a kis bevásárló tasakjaidat! Bevásárolni nyaralás közben is fogsz, így legyen mindig kéznél.

Ilyen bevásárló tasakokat nyaralásra is magaddal vihetsz
Szinte semmi helyet sem foglal a bőröndödben, de utazáskor használhatod akár fehérnemű és zokni tárolásra is

5.) 🌱Tudom, ha nyaralsz akkor az az idő ÉRTED van, de :
Biztos szükséged van egy újabb felfújható matracra, vagy egy 3. fürdőruhára , hogy jól érzed magad?

6.) 🌱Vidd magaddal a saját,bevált mosakodó szereidet! Azzal, hogy elhasználod vagy elteszed a sok pici tusfürdőt és testápolót,azzal csak azt generálod, hogy még többet gyártsanak belőle.

Kedvenc szappanjaidat se felejtsd otthon!

7.) 🌱Ha nem autóval mentek nyaralni, akkor a jegyeket már ki sem kell nyomtatnod, egyszerűen töltsd le a telefonodra!

8.) 🌱Vidd magaddal a saját evőeszközeidet és palackodat.

Velem is elő szokott fordulni, hogy néha olyan helyen kell ebédelnem, ahol lehet csak műanyag evőeszköz áll rendelkezésre. Ennek elkerülése végett mindig tartok magamnál sajátot, és boldogan utasíthatom vissza az eldobósat 🙂

9.) 🌱Igaz nem hulladék téma, de ha otthon többször használod a törülköződ, akkor ezt nyaraláskor is megteheted! Nem kell rögtön cserét kérni egy alkalom után!

10.) 🌱Kiránduláshoz a szendvicseiteknek vigyél saját, mosható szendvicscsomagolót! Sokkal egyszerűbb, mint alufóliába csomagolni és használat után egyszerűen le tudod törölni a belsejét, kimosni pedig ráérsz otthon is.

11.) 🌱Tudom, hogy Neked, mint környezetkímélő személynek ez alap, DE sok mindenkinek még nem az. NEM hagyjuk a strandon a szemetünket! Ugye Te sem szeretnél a tengerparton mások szemetében napozni? Attól, hogy reggel elegyengetik a homokot, az sajnos nem azt jelenti, hogy összeszedik esténként.

Valamiért sokan még mindig azt gondolják, a szemét eltűnik magától! Pedig sok munka van mögötte, hogy a strandok reggelre tiszták legyenek.

12.) 🌱Minden elérhető már interneten, applikációkon keresztül! Ne fogadd el az összes prospektust amit a kezedbe nyomnak a recepción! Hidd el, nélkülük is boldogulsz 😉

13.) 🌱Sok helyen már meg lehet kóstolni a fagyit vásárlás előtt, persze ízenként újabb és újabb műanyag kiskanál a „jutalmad”. Biztos tudsz enélkül is dönteni 😉 Az előre csomagolt jégkrémek helyett pedig részesítsd előnyben a helyben készült gombócos fagyit 😉

14.) 🌱 Ha autóval utaztok, és benzinkútnál kávéztok, akkor vagy vigyél magaddal saját elviteles poharat, vagy helyben fogyaszd el a kedvenc italodat. Néha nem rossz kicsit slow üzemmódban kávézni és rászánni 5 percet 🙂