You are currently viewing Szerelmesek napja

Szerelmesek napja

Hamarosan itt van február 14-e – kinek Valentin nap, kinek Bálint, megint másnak pedig csak egy vasárnap. Egy nap, amit amerikai hóbortnak tart az ország egyik része, másik része pedig egy újabb lehetőségnek, hogy ünnepelje az egyik legcsodálatosabb érzést: a szerelmet.

Szerelem vagy szeretet?

A Valentin nap a szerelmeseké, bár gyakran látjuk filmekben, hogy egy kislány vagy egy kisfiú lógó orral üldögél otthon, mivel egy Valentin napi üzenetet sem kapott, míg mások rengeteget. Ez azt sugallja, és így is honosodott meg az iskolákban, hogy egy ember több ilyet is küldhet, ami (legalábbis egy monogámiára épülő társadalomban) azt jelenti, hogy akkor is ér írni, ha kedveljük a másikat vagy simán „csak” tetszik… ami persze még távolról sem szerelem.

Mindenesetre a felnőttek a filmekben nem mennek többesben romantikus vacsorára és nem kérnek meg többen, több kezet sütibe rejtett gyűrűvel 🙂

A szent és a kevésbé szent Bálint

Hogy kiről is kapta a nevét Valentin nap? Hogy ki is volt pontosan szent Bálint, nem tudjuk pontosan, három jelölt is van: egy római pap, egy intreamnai püspök (ma a várost Terniként, a szerelmesek városaként ismerjük) és egy olyan szent, akiről azon kívül hogy Afrikában szenvedett több sorstársával együtt, mást nem tudunk. Az azonosítást tovább nehezíti, hogy egyes feltételezések szerint az első két egyházfi egy és ugyanaz.

Mindenesetre a középkorra Bálint az epilepsziások, a méhészek és a szerelmesek mellett az „udvari szerelem” és a lovagi költészet védőszentje is lett. Az udvari szerelem alatt az eszményi szerelmet értjük, amiről a trubadúrok szólnak – a tökéletes nőről, akit a férfi szolgál, még akkor is, ha szerelméről tudomást sem vesznek.

Magyar vonatkozása is van ennek a szerelemnek, elég talán emlékeztetni erre a négy sorra: 

„Júliámra hogy találék,

Örömemben így köszönék,

Térdet-fejet neki hajték,

Kin ő csak elmosolyodék.”

A Hogy Júliára talála így köszöne neki című verset nem más írta, mint a bekezdés címében szereplő másik Bálint, Balassi, akiről sok mindent tanultunk annak idején, de azt csak érintőlegesen, hogy hogyan állt a szerelem kérdéséhez… bár árulkodó jel lehet, hogy csak múzsából hármat ismerünk név szerint, és hogy a szerelem kérdésében nem maradt mindig az iskolai tananyag által megengedett körben:

„Többet szólnom dolgunkról nem szükség,

Elég, hogy megvolt minden édesség…”

Valentin és a korona

Idén már kimehetünk az utcára este 8 után, így újra van lehetőségünk azokban az élményekben, amik tavaly ilyenkor kimaradtak: a romantikus éttermi vacsora vagy éppen egy egész hétvége kettesben, távol a mindennapoktól.

Jó hír, hogy egy romantikus vacsorára otthon is sor kerülhet, sőt, ha együtt főztök, máris hosszabb időt tölthettek együtt, miközben remekül érezhetitek magatokat.

És nem kell lemondanotok a wellness-hétvége élményéről sem, ha a fürdőszobátokba teszitek át a helyszínt egy szálló helyett: néhány gyertyával és Valentin napi kiegészítőkkel a kádatok lehet a medence (bár nyilván intimebb közelségbe kerültök, mint egy szálloda medencéjében), ráadásul biztosan olyan szobát „kaptok”, ami kedvetekre való, hiszen már a Ti ízlésetek szerint van berendezve.