You are currently viewing Milyen karácsonyfánk legyen és mi kerüljön alá?

Milyen karácsonyfánk legyen és mi kerüljön alá?

Már kevesebb mint egy hét van karácsonyig. Reméljük, minden készen áll az ünnepekre! (Ha 18-áig rendelsz tőlünk, még oda fog érni az áhított ajándék a fa alá). 🙂 Járjuk körbe együtt a környezettudatos ünnep lehetőségeit a fától az ajándékokon keresztül a csomagolásig!

Te megvetted már a karácsonyfát? Ha nem akkor most van itt az ideje hogy el gondolkodj azon, hogy vajon élő fát veszel, műfenyőt vagy esetleg valamilyen kreatív alternatívával állsz elő.

Mindhárom megoldásnak van előnye, bár valószínűleg nem árulunk el nagy titkot, ha előre eláruljuk: a legjobb a környezet számára a harmadik megoldás.

Az élő fenyő és a műfenyő

Ahogy láttuk, elég sok és elég komoly vita van arról hogy vajon az élő fenyő vagy a műfenyő jobb a Földnek, azaz melyik a fenntarthatóbb megoldás.

Az élő fenyő mellett azzal érvelnek, hogy előre telepített faiskolákból vágják ki azokat, így nem a meglévő erdőket, különösen nem az őserdőket írtják. Az igazi fenyő hívei szerint még akkor is kisebb a környezeti hatásuk ezeknek a fáknak, minta műfenyők nek, ha többször körbe utaztatják őket a világ körül. Ezzel a kijelentéssel nyilván lehetne vitatkozni, de tény, hogy a műanyag fenyők előállítása ugyanolyan káros a környezetre, mint bármilyen műanyag terméké. Ez azt jelenti, hogy ezt csak akkor érdemes választani, ha biztos vagy abban, hogy rendkívül hosszú ideig (ideális esetben többtíz évig) fogod ugyanazt a “fát” használni.

Ez azért is fontos, mert a valódi fákkal szemben a fenyő biológiailag lebomló és ezért reciklálható.

A természetes fenyőfa hívei emellett azt is felhozzák, hogy ezek megvásárlásával nemcsak a helyi vállalkozókat támogatod, ami fontos társadalmi hatás, de fenntartod a tradíciókat is. Igaz, ez a hagyomány sem olyan régi: az első karácsonyfát Brunszvik Teréz állíttatta martonvásári birtokán 1824-ben.

El kell viszont ismernünk, hogy a fenyő illatával semmi sem versenyezhet, még akkor sem, ha lehet kapni olyan sprayket, amelyekkel ideiglenesen finom illatot teremthetünk az egész lakásban.

Egy életciklus-elemzés szerint és jobb megoldás az igazi fenyő, mert a mű fák nagy része műanyagból, legnagyobb részben PVC-ből készülnek, aminek gyártásához almot használnak, ami az idő múlásával otthonod levegőjében kerülhet. Mivel a PVC-t nem lehet szelektív hűtőbe helyezni, ezért nagy részben hulladékégetőkben végzik, égésük során pedig dioxinok és furánok szabadulnak fel, amelyek nem csak a környezetre károsak, de ránk is, hiszen ezek rákkeltő vegyületek.

Az alternatív karácsonyfák

Ha szét nézel a neten, rengeteg ötletet, inspirációt láthatsz, amivel ha az illatot nem is, de a látványt mindenképpen helyettesítheted. Légy kreatív! Valaki könyvekből, mások akasztóból készítenek karácsonyfa alakú installációt, de láttunk már képet origami karácsonyfáról és olyat is, hogy valaki a falra vetített képet projektorral (ez utóbbi bár látványos, feltehetőleg rengeteg energiát pazarol el). És ha már fal: az egyik kedvenc megoldásunk nem más mint néhány szög, amit kettesével, egymástól fokozatosan távolodva vertek be, míg a legfelül lévő egyetlen szögről lazán hagyva levezettek egy zsineget, így már készen is állt a díszítésre. Annyi féle ötlet van, kodik nem is emelnénk ki párat, arra bíztatunk, hogy ha még nincs ötleted, guglizd meg, milyen lehetőségeid vannak.

Mi kerüljön a fára?

Ha ha vannak díszeid, nyugodtan tedd fel őket! Ha azonban nincsenek, akkor inkább azt javasoljuk, hogy díszítsd úgy a fát, ahogyan eleink tették: almával, dióval, mézeskalács-figurákkal vagy akár házi készítésű díszekkel, amihez rendkívül sok mindent használhatsz, például elnyűtt textileket, funkciójukat vesztett fémtárgyakat vagy akár használaton kívüli fadarabokat.

Ezzel egyrészt a környezetet is véded, másrészt pedig remek családi program lehet, bár nyilván elképzelhető, hogy erről a kamaszoknak más a véleményük… 🙂

Mi kerül a fa alá?

A társadalmi elvárások miatt néha elfelejthetjük, miről is szól a karácsony (talán azért nem felesleges megismételni: a szeretetről — még akkor is ha a plázákban ajándék után rohangálva talán éppen az ellenkezőjét érezzük a hozzánk hasonlóan kajtató embertömeg iránt). 

A legtöbben úgy nőttünk fel, ebben az időszakban adjuk és kapjuk azokat az ajándékokat, amelyeket nem vennénk meg az év más részében. A kereskedelemben hagyományosan ez a csúcsidőszak. Ebben az évben sincs ez másképp, még akkor sem, egy felmérés szerint ebben az évben közel tíz százalékkal csökken(t) azoknak a száma, akik vásárolni szándékoznak: az eddigi 71-72% helyett idén csak 65% mondta azt, hogy vesz valamit a szeretteinek, és ők is körülbelül 5.000 Ft-tal kevesebbet szánnak ajándékokra, mint tavaly, amikor 29.000 Ft volt az erre szánt összeg.

Jó hír viszont a környezetnek, hogy csökkenhet a tumultus a bevásárlóközpontok környékén, mivel a válaszadók közül tízből hatan mondták azt, hogy online oldják meg az ajándékvásárlást, például olyan webshopokban, mint a miénk. Ide tartozik az a hír is, hogy idén a vírushelyzetre való tekintettel az adventi vásárok is virtuálisan, az online térben kerülnek megrendezésre (az pedig külön öröm, hogy a Fővárosi Önkormányzat 2021-től nem ad közterület-használati hozzájárulást az állati eredetű szőrmetermékek árusításához, ami eddig az ilyen vásárokban szívszorító látványt jelentett).

Kézzel készített ajándékok – menj a trend ellen!

Ami a statisztikában érdekes, hogy 21% helyett idén csak 16% tervez kézzel készíteni ajándékokat. Márpedig mi erre buzdítunk mindenkit, ezek az ajándékok sokkal személyesebbek, és a bolygónak is jobbat teszel velük. Igaz persze, hogy vannak olyan ajándékok, amelyeket házilag nem lehet elkészíteni, elég ha csak az olyan slágertermékekre gondolunk, mint a műszaki cikkek.

A legideálisabb helyzet persze az lenne, ha decemberben egyáltalán nem emelkedne a fogyasztás, de nyilván tisztában vagyunk azzal, hogy sokunknak (nekünk is) szükségünk van arra, hogy átélhetjük az ajándékozás örömét. Ahogy mondani szoktuk, az emberekre gyakorolt pszichés hatás pont ugyanolyan fontos, mint a környezeti, még ha ellenkező előjellel is történik, ezért most is azt mondjuk, hogy ne feltétlenül arra törekedj, hogy eltüntesd, hanem hogy csökkentsd a környezeti lábnyomodat karácsonykor.

Csomagolni vagy nem csomagolni, az itt a kérdés…

Hogy gyorsan meg is válaszoljuk, inkább azt mondjuk, hogy ne. Egy 2017-es tanulmány szerint a karácsonyi időszakban 540 ezer tonna csomagolópapírt használunk el világszerte, jobbára csak azért, hogy legyen mit feltépni. Ha jobban belegondolunk, ez majdnem annyi, mint a szavazókorú magyar állampolgárok összesített testsúlya, beleértve azokat is, akik még életükben nem szavaztak.

Csomagolópapír helyett szintén találsz rendkívül ötletes megoldásokat a neten, de az is megoldás, ha csomagolatlanul hagyod az ajándékokat, hiszen a legtöbb termék már amúgy is be van csomagolva valahogy. Elég ezért, ha mondjuk egy filctollal szép karácsonyi ábrát rajzolsz vagy egy szívhez szóló személyes üzenetet írsz.

Az ünnepi időszakban amúgy is megnövekszik az általunk megvásárolt termékek csomagolásának mennyisége, hiszen a legtöbb étel és ital amit fogyasztunk, szintén be van csomagolva. Így nem csoda, hogy a teljes éves csomagolásmennyiség majdnem egyharmadát decemberben termeli az emberiség.

Utolsó gondolatunkként ezért arra kérünk, hogy a csomagolást amennyiben lehet szelektív gyűjtőbe helyezd el. Ne feledd: egyetlen műanyag üdítős palack reciklálásával annyi energia takarítható meg, amivel egy 60 wattos égőt hat órán keresztül tarthatsz felkapcsolva. A modern LED-es fényfüzérek ennél jóval kevesebb áramot fogyasztanak, úgyhogy ha így teszel, nyugodtabb szívvel kapcsolhatod be a karácsonyi fényeket. 🙂

Nem maradt más hátra, minthogy mindannyiótoknak boldog karácsonyt kívánjunk szeretettel és megköszönjük, hogy olvastok minket.