You are currently viewing Kevesebb fogyasztás – a környezetbarát megoldás

Kevesebb fogyasztás – a környezetbarát megoldás

A nap, amikortól a tartalékainkat éljük fel

Miért fontos a környezettudatos vásárlás? Az egyik nyomós érv az, hogy azért mert Magyarország erőforrásai egy évben csak hozzávetőlegesen 7,4 millió ember szükségleteit tudnák kielégíteni a jelenlegi szinten, de 9,8 millióan élünk – és fogyasztunk – az országban.

A koronavírus okozta visszaesés miatt a szokásos július végi időpont helyett idén “csak” augusztus 22-én jön el a Túlfogyasztás Napja, de ettől a naptól a Föld erőforrásainak azt a részét használjuk, amit egy év alatt nem tud újratermelni bolygónk.

Miért fogyasztunk ennyit?

Háromféle nyomás nehezedik ránk: önmagunké, a társadalomé és a boltoké.

Egyrészt vásárolni jó és ezt a szervezetünk is jelzi nekünk – már a készülődéstől megemelkedik a dopaminszintünk, amikor pedig ténylegesen megvásárolunk valamit, a dopamin mellé endorfin-löketeket is kapunk.

Másrészt ha körülnézünk a környezetünkben, a társadalom értékeli a sikert és ennek mérőszáma gyakran a gyarapodás. Egy Instagram poszt egy egzotikus helyről, egy új autó vagy éppen a legújabb telefon, mind azt sugallja, hogy anyagi értelemben sikeresek vagyunk.

Harmadrészt a gyártók és kereskedők is fogyasztásra sarkallnak: csoki a kasszánál, évente új telefon- és autómodellek, árleszállítás a kedvenc boltunkban… mind egy-egy felhívás keringőre.

Egyről a kettőre, kettőről a háromra, háromról… az egyre

Ha hátralépünk egyet, mielőtt döntenénk, megfontolhatunk jópár kérdést. Ha ezeket végiggondoljuk, jót teszünk a Földdel (és nem utolsó sorban a pénztárcánkkal is).

Vajon tényleg szükségünk van-e a kinézett termékre?

 … illetve, hogy tényleg arra van-e szükségünk – különösen igaz ez az impulzusvásárlásokra. Kell-e egy sokadik napszemüveg, ki lehet-e váltani az előre csomagolt szendvicset friss pékáruval vagy éppen mindenképpen le kell-e cserélni az egyéves telefonunkat.

Nézzük meg a csomagolást

A csomagolás önmagában is nagy környezeti terheléssel jár, ezért a “kevesebb néha jobb” elve itt mindenképpen érvényes, de a csomagolásnak hála alapvetően hasznos információkat is megtudhatunk, milyen környezeti hatással jár a vásárlás: honnan származik a termék (szállítás hatása), milyen összetevői vannak (milyen megterhelést jelent az alapanyagok beszerzése és feldolgozása), meddig használható (nem fog-e lejárni a termék, mielőtt elhasználnánk).

Keressünk más lehetőségeket!

Gyakran előfordul, hogy termékeknek, amelyeket megszokásból veszünk, léteznek olyan zöld alternatívái, amikre nem is gondolnánk. Ilyenek például weboldalunkon a bambuszból készülő fogselyem vagy éppen a zsebkendő, amit – ahogy nagyszüleink – ki is moshatunk, és arról sem kell lemondani, hogy kedvenc koktélunkat szívószállal fogyasszuk.

Érdemes megfelelni az elvárásoknak?

Befejezésképpen egy rövid történettel válaszolunk erre a kérdésre:

Egy halász egyszer meghívott egy turistát, hogy egyen a reggeli fogásból. A turistának nagyon ízlett a friss hal, és szeretett volna segíteni a halásznak.
– Mondja, hogyan telik a napja? – kérdezte.
– Hát, reggel kimegyek a tengerre, halászgatok kicsit, aztán hazajövök, és a családommal vagyok: eszünk-iszunk, beszélgetünk, filmeket nézünk, énekelünk, táncolunk… – válaszolta a halász
– Tudja, annyira finomak itt a halak, hogy eszembe jutott valami, amivel nagyon jól járna. Üzletember vagyok, és arra gondoltam, hogy kölcsönadnék magának egy öltönyre, amiben holnap bemehetne a bankba, hogy hitelt kérjen egy új hajóra. Ha minden jól megy, egy hónap múlva így már két hajója lenne és egy ideig még a legénységet is tudná a hitelből finanszírozni. Ha pontosan fizet, hamarosan újabb hitelt vehet fel egy harmadik hajóra. Öt éve belül akár már három-négy hajóval is halászhat, tizenöt-húsz év alatt egész flottája lehet. Erre már kapni fog annyi hitelt, hogy halfeldolgozót nyisson, így már magasabb áron adhatja a halat. Ahogy számolom, negyven év alatt akár tőzsdére is viheti, na és akkor már hátradőlhet és visszavonulhat az üzlettől.
– És mit csináljak, ha visszavonultam? – kérdezte a halász.
– Ez benne a legjobb – mondta a turista -, azt csinál amit akar. Például kimehet a tengerre, halászgathat kicsit, aztán hazajön, és a családjával lehet: ehet-ihat, beszélgethet, filmeket nézhet, énekelhet, táncolhat…