You are currently viewing Irány az erdő!

Irány az erdő!

Itt az ősz, itt van újra, és vele megérkezett a tökéletes idő a túrázáshoz. Biztosan alig várod, hogy kicsit mélyebben bemerészkedj a természetbe, és kiélvezhesd azt a szépséget és nyugalmat, amit az erdő mélye rejt. Ennek apropóján gyűjtöttünk össze Neked néhány tanácsot, hogy megkönnyítsük az őszi túrákhoz való készülődést. Bónuszként pedig arra is adunk egy-két tippet, hogy mi mihez kezdünk legszívesebben azokon az esős napokon, amikor ki sem akarjuk dugni az orrunkat a lakásból.

Kezdjük az alapoknál!

Egy jó túra a helyes felkészültségen és a megfelelő öltözéken múlik. Minden évszaknak meg vannak a maga sajátosságai, az ősznek például a változékony idő, az erős szelek és a saras útvonalak. Ezért az első és talán legfontosabb tipp az őszi időszakban, hogy a túra napja előtt szorgalmasan figyeld az időjárás jelentéseket. Nézz utána, mennyi csapadékot írnak, hogy mennyire fog fújni a szél. Ha esőt írnak, érdemes vízhatlan hátizsákot választanod, vagy ha ez nincs, az elektromos kütyüidnek magaddal vinni egy zacskót, amely biztosan nem ázik át.

Ha az időjárást leellenőrizted, a túra útvonalára is vess egy alaposabb pillantást. Ne csak a kijelölt utat figyeld, de a magasságokat is, amelyek majd várnak rád, és ennek alapján tervezd meg az út közben ejtett pihenőidet. A legjobb, ha a nagy emelkedők előtt pihensz le egy kicsit. Mindig egyél egy kicsit és pótold az elvesztett folyadékot, mielőtt neki vágsz egy megerőltetőbb szakasznak.

A túra útvonalát, magasságait, és még rengeteg hasznos információt találhatsz a természetjáro.hu weboldalon, vagy a Természetjáró appot letöltve, melyeket a Magyar Természetjáró Szövetség rendszeresen frissít. Az applikáció azért is remek, mert nem csak beépített iránytű van benne, de lehetőséget ad offline térképek letöltésére is. Ezeket érdemes a túra előtt letölteni, arra az esetre, ha az erdő mélyén esetleg nem lenne internet elérésed, és gyorsan szükséged lenne egy térképre.

Öltözködési tippek és trükkök

A jó öltözködés már fél siker, hiszen ősszel változékony az időjárás. Fontos, hogy rétegesen öltözz: vegyél pólót, egy vékony, hosszú ujjú pulóvert, rá pedig egy széldzsekit vagy könnyű esőkabátot. Így minden helyzetben tudod alakítani a szettedet, és elkerülheted a megfázást.

A cipődet ősszel megfontoltan válaszd ki. A hosszú szárú csizmák azért jobbak ilyenkor, mert a saras, csúszós talajon jobban fogják a bokádat. Ha pedig több, mint 10 kilométer hosszú túrára készülsz, mindenképp válassz egy számmal nagyobb cipőt. Egy ilyen túrán ugyanis a lábfej megdagad, és vízhólyagok alakulhatnak ki. A hosszú szárú cipő mellé pedig hosszú szárú nadrág dukál. A csizmád szárára ráhúzva megvéd a felcsapódó sártól és a szúrós aljnövényzettől is.

Az egyik legjobb tanács, amit még adhatunk, hogy mindig legyen nálad egy pár extra zokni. A túra felénél cserélj, így jobb lesz a lábad komfortja, és elejét veheted a vízhólyagoknak is. De pakolj be egy vékonyabb sapkát és sálat is, főleg, ha szeles időre van kilátás. Hidd el, meg fogod köszönni magadnak, hogy biztos, ami biztos alapon mindenre felkészültél.

Fő az elővigyázatosság

Ha még nincs, az elsősegély készlet és a bicska mellé mindenképp szerezz be egy hordozható akksit is, nehogy a túra közepén lemerüljön a telefonod. Aztán ott van még a fejlámpa, mely hihetetlenül hasznos tud lenni, ha egy kicsit elcsúszol időben. Ősszel már egy-két óra késés is – például egy kényszerpihenő miatt – azt jelentheti, hogy szürkületben, vagy sötétben kell majd hazabandukolnod. A fejlámpa pedig a legjobb barátod lesz ilyenkor, mert könnyen megtalálod majd vele a túrajelzéseket, ráadásul a telefonodat sem fogod azzal meríteni, hogy elemlámpának használod.

Ha mégis azon kapod magad, hogy egy ideje nem látod a túrajelzéseket, és rád tör a pánik, hogy eltévedtél, a legjobb tanács amit adhatunk, hogy azonnal állj meg, és fordulj vissza. Menj vissza azon az úton, amerről jöttél, egészen addig, míg újra meg nem találod a jelet.

A lelket melengető pihenők

Ugye nincs is jobb annál, mint kicsit megfáradtan, kipirosodott arccal és fázós kezekkel kiönteni egy adag forró italt magadnak túra közben? Mi mindig viszünk magunkkal teát vagy kávét termoszban és csomagolunk egy-két finom szendvicset, de embere válogatja, ki mivel szereti pótolni az elvesztett energiáit.

Ha szemetet termelsz, a pihenőhelyeken mindig kidobhatod, azonban útközben erre sokszor nincs lehetőség. Ezért mindig legyen nálad egy szemetes zacskó, amelybe a saját, és az esetleg utadba akadó eldobott szemetet is gyűjteni tudod.

És ha nincs túrázós idő?

Lehet, hogy már napok óta készülsz a következő túrádra, de az utolsó pillanatban az időjárás közbeszól. Ilyenkor a legalkalmasabb az idő leülni a családdal, barátokkal az asztal köré egy jó kis társasjáték-partira.

Akár túrázol, akár otthon merülsz el a szeretteiddel egy izgalmas játékban, az őszi időszak mindig kalandokkal teli – vágj neki a következő menetnek!