You are currently viewing Használt játék?! Öko vagy ciki?

Használt játék?! Öko vagy ciki?

Imádom a használt dolgokat. A kisfiam még csak egy éves, de már akad jó néhány játék a lakásban. 95%-ban más anyukáktól vásárolt vagy ajándékként használtként tovább adott darabok képezik a gyermekem játék gyűjteményét. A maradék 5% ami új ajándékként érkezett hozzánk.

A mértéket igyekszem tartani, de amiket én vásárolok neki, azok kizárólag használtan igyekszem beszerezni. Ez aboszolút tudatos döntés,nincsen mögötte olyan, érzés, hogy sajnálnám tőle az újat, vagy nem tehetném meg, hogy a játékboltok polcain keresgéljek. (Zárójelesen megjegyzem ki nem állhatom a játékboltok bőségzavarát)

Egyszerűn mindent kedvelek ami használt, és személy szerint én nem érzem cikinek, sőt igazán büszke vagyok magamra amikor az eredeti árához képest töredékéért szerezhetek meg egy tárgyat. Legyen szó ruháról, bútorról, játékról vagy bármiféle használati tárgyról. Egyetlen dolog , ami rendszerint újonnan kerül be az otthonunkba, az pedig a háztartási gép. Ennek is csupán annyi oka van, hogy a tervezett elavulásnak köszönhetően sajnos nem tudhatom, hogy egy mosógép, kávéfőző éppen mennyi időre lett tervezve. 1-2 vagy 10 évre? Egyszerűen csak jobban érzem tőle magam, ha tudom min ment már keresztül az adott elektronikai eszköz.

És mi a helyzet a játékokkal? Miért szeretem a használtan megszerzett kincseket?

1.) Nem támogatom a tömegtermeléstAzzal, hogy egy játék több gyereket is kiszolgál, csökken az előállítása során keletkezett környezeti terhelése

2.) A gyerekeknek teljesen mindegy,hogy eredeti csomagolásában kapja-e meg a játékot. Nekik úgyis az a fontos, ami benne van( hacsak a doboz az egyévesemnek éppen nem érdekesebb,mint maga a játék 🙂 )

3.) Nem kell minden karctól óvnom a használtat.A szívem szakadna meg , hogyha egy új játékot néhány nap után összekarcolna, széttörne a gyerekem. Tudom, hogy arra való, hogy használja, de számomra az eleve picit használt megnyugvást ad arra, hogy azt nyúzhatja 😀

4.) Hogyha minőségi használt játékotvásárolsz akkor az 2-3 gyerek is simán kiszolgál,anélkül ,hogy tönkremenne. Az új , de bóvli minőségűnek lehet egy kisebb földhöz vágás is az életébe kerül. Tehát a drágább, de minőségibb végeredményben olcsóbb

5.) Miért költsek valamire háromszor annyit, ha ugyanazt meg tudom szerezni töredékáron?! Nem vagyok a saját pénztárcám ellensége 🙂 Hányszor előfordul, hogy valaki megvesz egy játékot újonnan, majd kihasználatlanság miatt olcsóbban tovább adja. Idevele…!! 🙂

6.)Ugyanezen okbólnem tartom szükségesnek, hogy én újat vegyek. Hogyha csak én gondolom szuper ajándéknak az adott játékot, de a gyermekemet hidegen hagyja, akkor máris tölthetem fel a használt bazáros csoportba.

7.) Bizonyos játékok örök darabok, mint például a Lego. Miért lenne ciki egy 10-20 vagy akár 30 éves Lego? Talán az egyetlen játék, amin nem fog az idő vasfoga. Ráadásul sokkal ritkább szetteket ki lehet fogni használtan, vagy akár kilóra is megvásárolhatod 🙂 A szabad építkezés a legkreatívabb része a legozásnak, amit egy vegyesen megvásárolt szettből lehet a legjobban megvalósítani 🙂

8.) A használtnak lelke van: hiszen azzal, hogy egy játék már több gyerkőcnek örömet okozott, az én szememben növeli a játék eszmei értékét. Nem baj ha picit használtabb vagy karcos, ugyan ki látja otthon?

Az éremnek természetesen két oldala van.

Mi a helyzet az újonnan szerzett kincsekkel? Mire figyelj?


Hogyha neked fontos, hogy a Te gyermeked használja először az adott játékot, akkor körültekintően és okosan válassz neki ajándékot!

1.) A minőség! Gondold végig fizetés előtt, hogy mennyire lesz tartós a kiszemelt játék. Nézd át , hogy nincs-e rajta könnyen letörhető alkatrész, milyen minőségű anyagból készült. Igyekezz olyat választani, ami nem csak egy gyermeket szolgál ki, hanem a kistestvér vagy egy másik gyermek is örömét tudja lelje benne.

2.) Műanyag helyett természetes anyagok: természetesen nem a kedvenc Lego építőkockára gondolok. Ameddig csak tudsz válassz fából készült játékokat! Tudom az nem tud sem dalolni, sem villogni, de cserébe sokkal környezetkímélőbb.

3.) Legyen kihasználva! Vásárlás előtt gondold végig, hogy valóban szüksége van a gyerkőcnek egy 20.kisautóra?

4.) Nézd meg a származását! Kínai helyett inkább válassz Európában készült játékokat. Valószínűleg etikusabb körülmények között készülnek, és környezetkímélőbb is,ha nem a bolygó másik végéből érkezik az otthonodba

+1. gondolat – A túlvásárlásról és halmozásról
Sajnos sok szülő a drága és új játékot státuszszimbólumnak tekinti , hogy megmutassa a világnak (és önmagának) mit vehet meg a gyermekének. Ugyanakkor bizonyos szülőknél az időhiány kompenzálása is oka lehet a gyermeke elhalmozásának.

+2. gondolat – Van egy elméletem: ahhoz, hogy valamit megvegyünk pénzt kell keresnünk. A pénzt pedig munkával töltött IDŐVEL tudjuk megkeresni. Minél több mindenre vágyunk, annál többet kell dolgozunk. Hogyha elkezdünk kevesebbel(vagy használttal) is megelégedni, akkor több pénzünk és IDŐNK marad.

Bárhogy is döntesz: keresd a minőségi, nehezebben elhasználódó, és minél természetesebb alapanyagú játékokat, hogy minél minél több gyermeknek örömet okozhasson az élettartama alatt.