Szeretsz online vásárolni? Nem csodáljuk :)

A koronavírus-járvány idején megugrott a webshopok forgalma, hogy mást ne említsünk – és ígérjük, hogy nem fogunk a poszt további részében túl sok számmal terhelni – a világ legnagyobb boltja, az Amazon részvényeinek értéke március közepétől augusztus közepére 1689-ről 3312 dollárra ugrott, miközben a cég globális bevételei 33,5%-kal nőttek a második negyedévben.

Szóval, bár nem éppen szerencsés okból, de egyre többen vagyunk, akik a neten szerzünk be egyre több mindent, amire szükségünk van.

 

Miért jobb az e-kereskedelem a hagyományosnál?

Először is, tudjuk: vannak hátulütői is – nem tudod megtapogatni, megszagolni a terméket és azonnali segítséget sem tudsz kérni, ha bizonytalan vagy. Ebben segít viszont a közösség, ami a boltban nem érhető el: a visszajelzések, aminek egyrészt mi is mindig nagyon örülünk, ha megkapjuk, hiszen csak így tudjuk, mit tehetünk azért, hogy a lehető legjobb dolgokat kínálhassuk neked. Másrészt viszont a többieknek is segítesz azzal, ha elmondod, mit gondolsz termékeinkről (vagy bármely más webshop termékeiről).

 

Rengeteg előnye is van viszont annak, ha a telefonodat vagy a számítógépedet használod. Olyan sok, hogy inkább egy rövid listába foglaltuk össze ezeket...

 

1. Jót teszel a környezettel

Ha online vásárolsz, rövidíted az ellátási láncot, ami alapesetben úgy néz ki, hogy a gyártó eljuttatja a termékeit nagykereskedőhöz, a nagykereskedő eljuttatja azt a kiskereskedelembe, ahová te mint vásárló elmész, megveszed és hazaviszed – ha a bolt távolabb van, akkor kocsival mész vagy tömegközlekedéssel.

Amikor webshopban vásárolsz, a termék a gyártótól – jó esetben – azonnal a kereskedőhöz kerül, ahonnan futár szállítja ki neked, akinek az útvonalát szoftverek optimalizálják, már csak azért is, mert a szállításban a (munka)idővel és az üzemanyagköltséggel lehet takarékoskodni.

Az webshopoknál nincsenek eladók és pénztárosok, mivel a rendszert szoftverek működtetik, ennek az ökológiai lábnyoma pedig töredéke az munkába járásénak.

2. Kényelmes

Ha nem akarod, nem kell utcai ruhát és cipőt venni, nem számít, ha esik az eső vagy fúj a szél, nem érdekes, ha hőség van kint vagy éppen zimankó, mindegy, hogy felásták az utcát vagy dugó van a környéken. De úgyis dönthetsz, hogy nem otthonról rendelsz, hanem a kedvenc kávézódból, éttermedből vagy éppen kirándulás közben kikapcsolódva (feltéve, hogy van térerő és nincs veszélyes terep a környéken). A lényeg, hogy nem vagy helyhez kötve.

Az apró kellemetlenségekre sem kell számítanod: nem fog az orrod előtt bezárni a bolt, mert éjjel-nappal elérhető, nem lesz tömeg körülötted (hacsak nem egy buli közepén akarsz rendelni), nem kell kisakkoznod, hogy az elcsúszott árcédulák közül melyik minek az árát mutatja, mert egyértelműek az árak.

3. Biztonságos

Ha mégsem az érkezett, amire számítottál, akkor 14 napon belül magyarázat nélkül visszaküldheted a kapott terméket, az árát pedig visszafizeti neked a kereskedő. Ez minden EU-s tagállam polgárát megilleti minden uniós kereskedőnél, beleértve azokat a multikat is, akik az EU területén is működtetnek webshopot. Ez a jog a hagyományos boltoknál nem létezik automatikusan – vagy felajánlja az üzlet, vagy nem...

4. Könnyen összehasonlíthatod az árakat

Ha egy konkrét terméket keresel, egy pillanat alatt feldobja a keresőd, hol érheted el a legjobb áron – igaz, ha van szállítási költség, akkor ezzel még számolnod kell. Ezzel kapcsolatban a posztunk végén jó hír vár majd :)

5. Akkor is adhatsz ajándékot, ha távol vagy

Szülinap? Névnap? Évforduló? Karácsony? Húsvét? Valentin nap? Ha valamiért nem tudsz jelen lenni, nem kell a postára menned egy üzletben megvett pakkal, a szállítási címnek nem kell megegyeznie a saját címeddel.

6. Nincs cikis vásárlás

Változó, hogy mit tekintünk kellemetlennek, ha boltban kell venni, de kutatások szerint a legtöbb embernek a privát szférájával kapcsolatos árukat esik nehezére megvennie – csak hogy egy példát említsünk: egy brit kutatás szerint a nők 29%-a (ebből a 18-24 évesek 44%-a) érzi magát kellemetlenül, ha betétet vagy tampont kell vásárolnia boltban, a férfiaknak pedig kereken egyharmada tartja zavarba ejtőnek, ha egy családtagja megkéri erre.
Mindenesetre az online rendeléseid általában diszkrét dobozban érkeznek – nálunk mindenképpen –, és rajtad kívül senki nem tudja, mi van bennük.

 

És mire kell figyelni?

A válasz akár egy mondatban is összefoglalható: arra, hogy megbízható helyről vásárolj. Erről úgy bizonyosodhatsz meg a legkönnyebben, hogy utánanézel az adott webshopnak a keresőkön, a közösségi médiában, megnézed, hogy elérhetők-e az általános szerződési feltételeik (ÁSZF), van-e adatvédelmi tájékoztatójuk és nyilvántartási azonosítójuk, illetve hogy – ha bankkártyával fizetsz – ismert cég áll-e áll a kártyaelfogadás mögött (ha bizonytalan vagy, erre is rákereshetsz).

 

Ahogy ígértük - még egyszer a házhozszállításról

Fent, a szállítás környezeti hatásával kapcsolatban már említettük, hogy jó hírünk van. Mi az? Egészen szeptember 6-ig a ingyen szállítjuk ki rendelésedet, függetlenül a megrendelésed értékétől. Válogass kedvedre! :)


Korábbi bejegyzés Újabb bejegyzés

Kommentelj