You are currently viewing Black Friday, mint Ne vásárolj semmit! nap

Black Friday, mint Ne vásárolj semmit! nap

A fekete pénteket lehet szeretni és utálni, de egy biztos: arra ösztönöz , hogy olyat is megvegyél amire nem is biztos, hogy feltétlenül szükséged van.

Már teljes hosszú hétvégéket szánnak a cégek az akció promótálására, hiszen ki szeretne kimaradni a tömegek által imádott akcióhullámból?!
Már nem csak a hivatalosan meghirdetett Fekete Pénteket tűzik ki célul a résztvevő cégek, hanem már az előtte, SŐT már az utána lévő hétvégéből is elcsippentenek pár napot, motiválva arra, hogy minél több pénzt költsünk.

Valóban lehet hasznos és szuper ajánlatokkal találkozni, de tedd a szívedre a kezed:

“Tényleg csak azt teszed a kosaradba, amit egyébként is kiszemeltél magadnak teljes áron?”

Mennyire vagy befolyásolható? Beszabadulsz az “online plázába” és olyan dolgokat fog vinni jövő héten a futár, amiket csak azért vásárolsz meg, mert “olyan ellenállhatatlanul vonzó árakon kínálnak? Tudod magad tartani a bevásárló listához?

Véleményem szerint a hulladékmentes életvitelre törekvés csak abban az esetben fér össze ezzel az online berkekben “kihagyhatatlan akciós nappal”, hogyha be tudod tartani, hogy nem veszel felesleges tárgyakat.

Hogyha csak azért teszed be a kosaradba a csudijó, színes, legújabb divat szerinti sportcipőt, mert “olcsó” , akkor azzal a Te is beállsz a túlfogyasztó társadalomba.

Hogyha ez már a 4. pár a készletedben, és ezzel (akár) leselejtezésre ítéled a tavaly vásárolt, és körülbelül 10 x hordott másikat, azzal a nagy gyártókat támogatod,és növeled az ÖKO LÁBNYOMOD. A tárgyak halmozása legkevésbé sem hulladékmentes, hisz hosszútávon úgyis az lesz a vége, hogy a tavaly vásárolt darab végül hulladékként végzi( jobb esetben adományként). Érdemes átgondolni a kiadásaidat, hogy mennyi olyan ruha, cipő, háztartási gép van körülötted, ami valóban azért vetted, mert SZÜKSÉGED van rá?

Hány órát dolgoztál azért, hogy ezeket megvehesd magadnak? Az életünk nem áll másból mint a “vagyonok” és tárgyak halmozásából.

A Black Friday is részben erről szól: lecserélni a régit és helyette megkaparintani a legújabbat.

Gondold át kérlek mielőtt vásárolsz: valójában hány dolog van ami téged szolgál és nem feleslegesen ledolgozott órák vannak mögötte?

Ez a nap felébreszti benned a vadászösztönt, hogy megszerezd az új generciós mobilt, TV-t…de valóban szükséged van rá?

Éppen ezért, ellenkampányként ugyanezen a napon tartják a Környezetvédelmi szervezetek a “NE VÁSÁROLJ SEMMIT” napot, ami szembe megy a Black Friday filozófiájával

Ezzel kívánják felhívni a figyelmet a társadalom túlfogyasztására és felesleges tárgyak halmozására. Ugyanakkor ez a nap arra is alkalmas, hogy az egész évre jellemző vásárlási, fogyasztási szokásaidat is átgondold és körültekintőbb legyél a vásárolt termékekkel kapcsolatban.

Csak Magyarországon előrejelzések szerint nem kevesebb, mint 1 millió vásárló összesen 80 milliárd forintot tervez költeni. Dupláját mint 2018-ban.

A kérdés már csak az, hogy Te melyik szemléletű napot választod?